2015-06-20.jpg

1511391 626578864073232 1655447876 nDet finns IK Sjöge som värnar om hälsa och vikten av att vara aktiv. Vi har Hembygdsföreningen i Sjögestad som värnar om vår kulturhistoria. Vi har Sjögestad byalag som värnar om vår by och så har vi Sjögestad Beer and Whisky Society eller SBWS som det också förkortas som värnar om att vi som bor i Sjögestad ska ha kul tillsammans samtidigt som en god dryckeskultur förstärks. 

Allt startade med att Jens Larsson bosatt i Sjögestad köpte en Whiskytunna i Skottland och som han senare vill ha några delägare i. Runt tunna bildades en liten förening för delägare boende i Sjögestad. Föreningen fick namnet Sjögestad Beer and Whisky Society. Gemensamma aktiviteter arrangerades så som resor till öl och whisky mässor, öl och whisky provning mm.

Efter ett tag väcktes iden om att undersöka ifall det fanns fler i byn som hade samma öl och whisky intresse som vi. Kunde vi bli fler skulle det bli ännu roligare. En pubkväll arrangerades. Kvällen blev en mycket lyckad afton och vi visste nu att intresset fanns. Därifrån fortsätte arbetet att stärka gemenskapen i byn samtidigt som vi slår ett slag för god smak. Våra ledord är: nöje och smak. Att ha kul och göra kul saker är huvudsyftet med denna förening.

IMG 7078

Förutom att vi flera gåger om året arrangerar pubaftnar orndnar vi smakprovningar, studieresor, cykelfest, danskurs, teater, bygger pub, odlar gammal svensk humle som vi brygger öl på. 

IMG 7169

Styrelsen består idag av: Ulf Håkansson, Patrik Johansson, Mattias Widing, Jonny Bertholdsson, Jörgen Halén, Jens Larsson, och Kristian Svensson 

 

Är du myndig och tycker att detta är en förening för dig så anmäl ditt intresse till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så registreras du som medlem och du kommer att få inbjudan till de aktiviteter som arrangeras.

Gilla oss gärna på facebook, SBWS.

Vill du visa att du stöder vårt projekt, köp SBWS kepsen! Den kostar endast 100: - och till boende i Sjögestad med omnejd kan vi leverera den till dörren

Enklast gör du din beställning via mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Skriv dina adressupgifter och antal kepsar du vill beställa.

Det går även att beställa via telefon: Jonny Bertholdsson 0706-493936

 

Hyra publokalen

Vår publokal som rymmer upp till c a85 sittande kan den kan man hyra för privata tillställningar.

Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring någon i styrelsen för mer information, pris och tillgänglighet.

Jonny Bertholdsson 0706-493936 eller Jörgen Halén 0721-809078

 

Humle

IMG 1894

Humle, en mycket spännande växt. Vet du att det är den växt som växer snabbast av alla växter i Sverige? Den kan växa 20 centimeter per dygn. Vet du om att humle är den enda växt det funnits lag på att man som lantbrukare måste odla annars fick man böta? Lagen kom till på1600-talet. "Varje hemman skulle odla 20 störar humle". Som ni kanske förstår så fanns det väldigt många humlegårdar runt om i Sverige på den tiden. Det finns många funderingar varför att det fanns en lag vilket tvingade bönderna att odla humle. En teori är att de ville kunna ta vara på en skörd som slagit fel, en skörd som stått och grott på fältet. Eftersom skörden grott går den inte att använda till mjöl men till öl går det bra eftersom det då krävs mältat korn. En annan teori var den att man ville förhindra import av humle.

Efterhand upphörde lagen och svensk humle försvann mer eller mindre och ersatts av importerad humle från Mellaneuropa. I början på 1900-talet korsades svensk humle med den populäraste humlesorten från Mellaneuropa. Den nya sorten hette Svalöv 85 som också kallas Mauritz efter skaparen. I Näsum startade odling i större skala och på 50-talet fanns det där ca 40000 plantor av Svalöv 85. På 60-talet blev konkurrensen från utlandet för stor och det fanns ingen lönsamhet att odla humle så all odlingen i Sverige upphörde helt.
De senaste åren har intresset för andra smaker på öl än de traditionella ökat. Fler humlesorter har tagits fram, utbud på nya smaker har ökat. I samband med detta har intresset för öl gjort på gammal svensk humle också blivit i ropet.

Humle är svårt att utrota och har man tur kan man finna en förvildad humlegård som kanske är satt redan på 1600-talet. Eftersom det var lag på att odla humle markerades humlegårdarna i Jordeböcker och på geografiska kartor. Genom att studera dessa skrifter kan man lättare hitta en gammal humlegård. Jag har hittat en gammal humlegård i Småland där jag grävt upp några plantor. Dessa har jag planterat ut på flera ställen i Sjögestad.

IMG 3295

Det finns en vision om att brygga en öl på svensk humle planterat i Sjögestad och med närodlat korn, ett Sjögestadöl kanske det Nya Lyckholmsölet. Planen är att utöka den odling som är sattes under 2014 till nästa år. Oavsett om det lyckas bryggas en egen öl här i Sjögestad har flera mindre bryggerier visat ett stort intresse och köper all humle som vi kan producera.

Vill man vara delaktig i projektet kan man få några egna plantor att sköta om. Allt som behövs är några kvadratmeter mark placerat i soligt läge. Idag sköts projektet helt ideellt men en förhoppning finns naturligtvis att det ska så småningom ska ge någon typ av utdelning. Kanske några Sjögestadöl, vem vet.

Frågor och intresseanmälan sker via mail till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.